Wat is marsepein?
Marsepein is een kneedbaar mengsel van gemalen amandelen en suiker. Hiermee kunnen gebakjes en taarten worden gedecoreerd. Marsepein lijkt op amandelspijs, maar het bevat meer suiker en minder amandelen dan spijs. De structuur van marsepein is fijner dan die van amandelspijs. De verhouding van marsepein is het aantal delen amandelen tegenover het aantal delen suiker. Ik zelf gebruik altijd de verhouding 1:3 van Zeelandia, deze is lekker zacht waardoor hij prima te gebruiken is om een taart mee te bekleden. Marsepein kun je zelf kleuren met behulp van (natuurlijke) kleurstoffen.
* 50% amandelen - 50% suiker = verhouding 1:1
* 33% amandelen - 67% suiker = verhouding 1:2
* 25% amandelen - 75% suiker = verhouding 1:3
* 20% amandelen - 80% suiker = verhouding 1:4
Geschiedenis van marsepein
In Nederland worden bij speciale gelegenheden zoals Sinterklaas en Pasen traditioneel van marsepein geknede figuren gegeven. Marsepein kwam in de middeleeuwen vanuit het verre oosten naar Europa. In Nederland werd het populair in de zeventiende eeuw. Sint Nicolaas was toen, behalve kindervriend ook 'huwelijksmakelaar'. Hij stond bekend als beschermheilige van kinderen, ongehuwde vrouwen en geliefden. Ter gelegenheid van 5 december, zijn naamdag, konden jongens met een stuk marsepein een meisje hun liefde verklaren, vergelijkbaar met het sturen van een valentijnskaart nu.
Fondant of marsepein?
Dat hangt van een aantal dingen af;
- Op de eerste plaats natuurlijk de smaak. Marsepein is gemaakt op basis van amandelen en smaakt dus naar amandelen en fondant is gemaakt op basis van suiker dus is zoeter.
- Op de tweede plaats de kleur. Marsepein heeft van zichzelf een crème-achtige kleur. Fondant is echt spierwit. Je kunt Marsepein wel wit kleuren met een eetbare kleurstof, maar de amandelen kleuren niet goed mee dus je krijgt het niet mooi spierwit.
- Fondant droogt wat sneller uit dan marsepein.
- Marsepein is iets korreliger en fondant wat gladder.
- Fondant is wat matter en marsepein glimt wat meer.
Veel liefs Wendy
Leuk artikel! Ik heb een tijdje geleden een soort gelijk artikel op mijn blog geplaatst, over de verschillen tussen marsepein en fondant :) Ik heb trouwens van meer mensen gehoord dat zij zich gewaagd hebben aan het zelf maken van fondant, zonder succes!
BeantwoordenVerwijderen