Regelmatig krijg ik de vraag wat fondant is. Ik zal proberen om het op een goede manier uit te leggen. Om te beginnen de oorsprong van het woord "fondant". Het woord fondant komt oorspronkelijk van het Franse woord "Fondre" en betekent smelten. Er zijn 2 soorten fondant, vloeibare en rolfondant. En beide soorten fondant worden bereid door verhitten (smelten).

Vloeibare fondant
Dit wordt ook wel glazuur genoemd en is bijvoorbeeld het roze laagje op de tompoucen. Deze glazuur wordt gemaakt van suiker, water en lichte maismoutstroop. Het is dus een zoete kleverige substantie. Vloeibare fondant kan gekleurd worden met eetbare kleurstof.
Rolfondant
Rolfondant wordt vaak gebruikt om luxe taarten mee te bekleden. Deze fondant is een deegachtige substantie en is goed kneed- en rolbaar. De basis ingrediƫnten zijn poedersuiker, gelatine, maismoutstroop en glycerine. Doordat rolfondant spierwit is wordt hij veel op bruidstaarten gebruikt. je kunt hem ook goed kleuren met eetbare kleurstof. Fondant heeft ook de eigenschap om snel uit te drogen. In sommige gevallen is dit prettig denk hierbij aan het boetseren van figuurtjes of het maken van bloemen. Wil je niet dat de fondant uitdroogt zet er dan een omgekeerd bekertje overheen. De fondant die je over hebt kun je het beste verpakken in plastiek folie en dan in een luchtdicht bakje bewaren.
Zelf maken of kopen?
Mijn voorkeur gaat uit naar kopen! Er staan genoeg recepten op internet om zelf fondant te maken. Ik heb er een aantal geprobeerd maar ik vond het geen succes. Het eindresultaat was te klef, te droog, te brokkelig. En dan zullen we het maar niet over het eindresultaat van mijn keuken hebben, Het was een puinhoop!! Mijn advies is om fondant te kopen.
Veel bakplezier
xxx
Geen opmerkingen:
Een reactie posten