maandag 2 december 2013

Speculaasjes

 
  
  
  
 
 
Als ik aan speculaasjes denk dan denk ik aan vroeger als het koud was en ik uit school kwam dan stond daar een lekker kopje thee met een speculaasje  voor  mij klaar. Als het aan mij lag dan was het niet 1 speculaasje , maar een half pak!! Laatst was ik op een beurs en toen zag ik een speculaasplankje, die moest ik natuurlijk meenemen. En nu is het hoog tijd dat ik hem ook daadwerkelijk ga gebruiken.
 
Om te beginnen maak ik een speculaasdeeg.
 
Benodigdheden
 
250 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram donkerbruine basterdsuiker
175 gram koude roomboter
mespuntje zout
2,5 eetlepels speculaaskruiden
 
 
 

Meng alle droge ingrediĆ«nten in een kom goed door elkaar. Snijd de roomboter in kleine stukjes en kneed ze door de droge ingrediĆ«nten. Kneed alles met een koele hand snel tot een mooi soepel en samenhangend deeg. Maak een bal van het deeg en verpak hem in huishoudfolie doe dit zo strak mogelijk hierdoor zit er zo min mogelijk lucht in. Laat het deeg minimaal een dag rusten in de koelkast, zodat de speculaassmaak zich goed kan mengen in het deeg.

 


 
Zo nu kunnen we beginnen...
 
 
 
Strooi wat bloem in het speculaasplankje...
 


Schud een beetje zodat de bloem zich verdeeld, draai het plankje nu om zodat het overtollige bloem eruit valt...

 
Druk het deeg in het plankje en snij eventueel overtollig deeg weg...

 
Draai het plankje nu voorzichtig om en haal het deeg eruit en leg de molentjes nu op een bakplaat met minimaal 5 cm tussenruimte.  Bak de speculaasjes nu in een voorverwarmde oven op 160 graden in ongeveer 15 minuten gaar en mooi bruin. 
 


 
Zet de thee maar klaar...
xxx Wendy





Geen opmerkingen:

Een reactie posten