maandag 28 oktober 2013

Royal icing

 
 
 
 
 
 
Versieren van koekjes doe ik altijd met royal icing. Je kunt kant en klare royal icing kopen. Dit is een mix waar alleen water hoeft te worden toegevoegd. Deze royal icing kun je kopen bij www.jouwtaartshop.nl. Er bestaan ook heel veel verschillende recepten om de royal icing zelf te maken. Een van de fijnste recepten vind ik het volgende:
  • 200 gram suikerbakkerspoeder ( een hele fijne poedersuiker)
  • 1 eetlepel meringuepoeder
  • 1/4 theelepel wijnsteenzuur
  • water
Mix de suikerbakkerspoeder, meringuepoeder en de wijnsteenzuur even goed door elkaar.  Er zijn 4 stadia voordat royal icing goed is. Begin met druppelsgewijs water toe te voegen. Blijf dit tussen de stadia herhalen tot je de juiste consistentie hebt.
  1. klonterig
  2. laat los van de wand van de mengkom
  3. gaat weer hechten aan de wand van de mengkom
  4. mooie, witte, dikke, egale massa.
Mix alles op de laagste stand en zo kort mogelijk om te voorkomen dat er luchtbelletjes in komen. Luchtbelletjes zorgen voor oneffenheden en lelijke plekjes op je koekjes.
 
Er zijn 3  consistenties, stevige, medium en vloeibare icing.
 
 
 
 
stevige icing


 
Deze icing wordt gebruikt om bloemen en blaadjes mee te spuiten. Om te controleren of je een stevige icing hebt trek je pieken als ze blijven staan heb je de juiste icing.
 
 
 
medium icing

 
Medium icing wordt gebruikt om lijntjes te spuiten. Om te controleren of je de juiste medium icing hebt trek je pieken als ze meteen omvallen heb je de juiste icing.
 
 
 
vloeibare icing
 
Vloeibare icing is de icing die het meest gebruikt wordt om koekjes te decoreren. Je kunt hier lijntjes mee trekken, maar ook het opvullen is geen enkel probleem met deze icing. Om te controleren of je de juiste vloeibare icing hebt trek je pieken als ze geleidelijk weer in zakken tot een gladde massa in ongeveer 15 tot 20 seconde dan heb je de juiste icing.
 
 
Nog een paar tips:
  • Zorg dat alle materiaal vetvrij is anders kan het zijn dat de icing niet goed uithard.
  • Dek de icing altijd af, ook als de icing in een spuitzak zit moet je deze afdekken doormiddel van een dopje of onder een vochtige doek. Als je dit niet doet dan droogt de icing uit en zal de tip verstopt raken.
  • Is de icing te vloeibaar dan kun je er suikerbakkerspoeder bij doen.
  • Is de icing te stevig dan kun je er druppelsgewijs water bij doen.
  • Icing is heel goed te kleuren, kleur de stevige icing en verdun hem hierna tot de juiste consistentie.
  • Onverdunde/ongekleurde icing is ongeveer twee weken houdbaar in de koelkast. 
 
 
stevige, medium en dunne consistentie.
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten